Mantrailing oktatás

Mantrailing

Finomra hangolva

Gyakorlati útmutató haladók számára

A haladó mantrailerek gyakran ütköznek bele abba a nehézségbe, hogy az alapok ideális esetben megfelelő, kevésbé szerencsés esetben hiányos elsajátítása után azt tapasztalják, hogy az általános ismeretek egy része saját kutyájuknál egész egyszerűen nem működik.

Mivel az addig tanultakat megfelelő szakmai segítség hiányában nem tudják a kutya személyiségéhez, munkastílusához, érzékenységéhez, aktuális állapotához hangolni, így közös fejlődésükben platóhoz érkeznek, vagy akár visszaesést is tapasztalnak. Sokan ilyenkor elveszítik a lelkesedésüket, pedig legtöbbször az addigi kitartó munkájukra építve, némi finomhangolással átjuthatnának a nem várt akadályokon.

A fejlődés hídja

Hazánkban eddig még nem állt rendelkezésre szakirodalom, amely kifejezetten a haladó mantrailerek számára nyújt segítséget a fejlődési út során felmerülő akadályok leküzdésében, ezért sokak számára az alapok elsajátítása és a képzett mantrailinges kutyavezetővé válás között szakadék húzódott. Ezt a szakadékot hivatott áthidalni a Mantrailing finomra hangolva című könyv, amely számos esettanulmánnyal színesített, gyakorlati útmutatóként szolgál mindazok számára, akik rendszeresen tréningeznek kutyájukkal, és szeretnék hatékonyan megoldani a felmerülő nehézségeket.

Kiknek szól ez a könyv?

Azon kutyavezetők számára, akik a mantrailing módszer alapjaival már megismerkedtek, és mentőkutyás tevékenységet kívánnak folytatni, rendőrségi mantrailinges kutyavezetőként még hatékonyabb munkára törekszenek kutyájukkal, vagy hobbi-mantrailingesként szeretnék megszerzett tudásukat magasabb szintre emelni, a könyvben összegyűjtött gyakorlati részletek, szemléletformáló gondolatok és élet által írt tapasztalatok hasznos iránymutatást adhatnak.

Mit ad ez a könyv az olvasónak?

A Mantrailing finomra hangolva nem egy hagyományos szakkönyv, száraz elméleti anyaggal, hanem egy olyan olvasmány, amely valós bevetési tapasztalatokon és érdekes, elgondolkodtató történeteken keresztül vezeti végig az olvasót a tréningek és éles keresések során felmerülő leggyakoribb kihívásokon, valamint kipróbált, hatékonyan alkalmazható módszereket kínál ezen kihívások megoldásához.

A könyv egy rövid történeti áttekintés után először a kölyökkutya kiválasztásának szempontjaitól kezdve mutatja be a kezdeti lépések és az alapozás azon elemeit és leggyakoribb hibáit, amelyek hatással vannak a haladó mantrailerek fejlődésére. 

Ezt követően a mantrailing finom részleteibe kínál betekintést, külön hangsúlyt fektetve azokra a pontokra, amelyeknél a módszer gyakorlói a tréningek során tévútra szoktak jutni. A könyv részletesen végigvezeti az olvasót a vaknyomok és a bevetések speciális kihívásain is, olyan tapasztalatokat adva át, amelyek hivatásos kutyavezetők és mentőkutyások számára nélkülözhetetlen tudásként, hobbi-mantrailerek számára pedig érdekes és tanulságos információként szolgálnak.

Külön szó esik a kutya és a kutyavezető összhangjáról, a kísérő szerepéről, a mantrailinges csapaton belüli együttműködésről, továbbá a bevetéseken részt vevő mentőcsapatok közös munkájáról is. A kutyák számára felmerülő nehézségek áttekintése mellett hangsúlyos szerepet kap a kutyavezető személyiségéből fakadó kihívások bemutatása, valamint a haladó mantrailerek által bejárt fejlődési út lélektani szempontból történő vizsgálata is. A könyv több mint húsz év tapasztalatát magában foglalva egyszerre kínál gyakorlatorientált útmutatást és mentális felkészítést az elkötelezett mantrailinges kutyavezetők számára.

A szerzőről

Gránicz Csaba hivatásos kutyavezetőként és kiképzőként több mint két évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkezik. Az INBTI nemzetközi szervezet instruktora, a Mantrailing Akadémia Alapítvány mentőcsapatának vezetője, a Mantrailing Training Center alapítója és oktatója, egyike a mantrailing magyarországi meghonosítóinak.

A módszert mind a bűnüldözésben, mind eltűnt személyek felkutatásában napi szinten alkalmazza. Szívügye, hogy minél több elkötelezett kutyavezetőnek és kutyájának segítsen eredményes mantrailinges párossá válni.

Olvasói vélemények

„A Mantrailing finomra hangolva Kocher könyvének egyfajta folytatásaként fogható föl. Gránicz Csaba könyvéből megismerhetjük, hogy a még oly tökéletesre csiszolt módszerek alkalmazása mellett is milyen problémák merülhetnek föl, és hogy kell azokat megoldani.

Ha a magyar kutyás hagyományban, a magyar kinológiai szakirodalomban szeretnék elhelyezni a jelen könyvet, akkor is komoly teljesítményről, időrendben dobogós helyezésről kell beszélnünk. Ez a harmadik magyar szerzőtől megjelenő könyv, amely tisztán személykövetéssel, nyomkövetéssel foglalkozik.”

Gránicz Csabának és barátainak(!) köszönhetően a magyar nyomkövetés és személykövetés új korszakába lépett. A Mantrailing finomra hangolva nem hiányozhat egyetlen szimatmunka iránt érdeklődő könyvespolcáról sem.” (Németh Endre)

„Számomra, tanuló, hobbi-mantrailinges számára sokrétű, szakmai ismereteket adott a könyv. Találtam benne olyasmit, amit már magam is megtapasztaltam; olyat is, amit a tanfolyamon, tréningeken már megtanultunk, (és talán egyre jobban alkalmazunk is), illetve bőven olyasmit, ami még új nekem és a kutyámnak is.

A szerző tapasztalati úton elsajátított, egyedi tudásának önzetlen, átadási gesztusa rendkívül szimpatikus. Számos apróság, hasznos tanács van a kötetben, jó lesz többször is újra olvasni ezeket. A színes történetek, a saját, megélt sikerek és őszintén vállalt kudarcok pedig hitelesítik és szerethetővé teszik az írást.

Ám legjobban azt szerettem a könyvben, ahogyan az egész írást áthatja az az elhivatottság, az elkötelezettség a mantrailing felé, akárcsak a mély szeretet a kutyák iránt, képességeik és lényük tisztelete.”

Új motivációt és egy picike önbizalmat is kaptam a könyvtől, amiért hálás vagyok. Köszönöm!” (Dr. Bakó Krisztina)

“Kaptam egy könyvet amit el is olvastam, ez a könyv a mantrailingről szólt. Nagyon érdekes volt elolvasni, hogy más is szembenézett azokkal a nehézségekkel mint én, és nagyon sok olyan dologra hívta fel a figyelmet amire a későbbiekben oda tudok figyelni. Ezen kívül olyan érdekes volt a könyv hogy nem lehetett abbahagyni az olvasását.

A könyv megírását köszönöm Gránicz Csaba -nak.” (Utassy Heléna)

„A könyv őszinte: nem csak kimondja, hogy ez a sport (is) megköveteli a kiképzők részéről a profizmust és az alázatot, hanem a sok-sok gyakorlati tapasztalat bemutatásával egyértelművé teszi, hogy ez nem a kiskutyusukat ölben szeretgetők, kényeztetők elfoglaltsága, hanem azoké, akik nem riadnak vissza a sok mozgással, utazással járó, kitartást igénylő kutyázástól. A paradoxon az, hogy azt hiszem, sokat tanultam belőle, pedig igazán csak egy dolgot: fel kell állni, és, természetesen hozzáértők felügyelete mellett menni gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni.” (Maróthy Miklós)

„Több száz könyvet elolvastam és van a tulajdonomban, kutyakikèpzèsről, nevelèsről, tartásról, tenyèsztèsről, Etológiáról, viselkedéstanról, pszichológiáról stb.

Vannak jobb és rosszabb könyvek . De most sikerült egy rendkívül jól megírt, tudományosan igazolt elvekkel alátámasztott, tapasztalati úton felépített csodálatos könyvet beszereznem és elolvasom pár nap leforgása alatt. Sok más elfoglaltságom mellett szinte alig tudtam letenni.” (Ördög István)

“Igazán nagyon érdekes és tartalmas szakmai könyv. Sokat lehet belőle tanulni. Nagyon jó a felépítése, a tanítás kezdetétől egészen az éles bevetésekig bezárulva. A személyes tapasztalataiddal megfűszerezve igazán nagy élmény volt olvasni, ezáltal mély betekintést nyerhettünk a mantrailingbe, és jobban megismerhettük ezt a csodálatos közös vadászatot amit a kutya és a gazdi együtt hajt végre. Én mindenkinek csak ajánlani tudom! Igazán szerencsésnek érzem magam, hogy ilyen szaktekintélytől tanulhattam, és hogy személyesen is megismerhettelek.” (Koczka Kinga)

Megrendelés

A könyv ára:
9.500Ft  + postaköltség

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy minden új képzésünkről azonnal értesülj!


.

Mantrailing

 • Rólunk

  Rólunk

  A csapat elköteleződött amellett, hogy a tudást magas szinten adja át a mantrailing iránt érdeklődőknek, legyen a …»
 • Gyakran ismételt kérdések

  Gyakran ismételt kérdések

  Kell-e előképzettség a kutyának a mantrailing tanfolyam megkezdéséhez? Mennyi idős kutyával lehet elkezdeni a mantrailing tanfolyamot? Okoz-e …»
 • Képek

  Képek

  Hiszünk abban, hogy a mantrailinget az adott egyed figyelembevételével és a rá illő megfelelő képzési módszer alkalmazásával lehet …»
 • Videók

  Videók

  Az első videóban megmutatjuk, ahogyan növendékkutyánk Alfa, a fekete-cser mosómedvekopó a városi környezetben milyen magabiztosan és tudatosan …»
 • Mi a mantrailing?

  Mi a mantrailing?

  A mantrailing számunkra az ember és a kutya ősi szövetségének megélését, a közös vadászat élményének átélését jelenti. …»