Gyakran ismételt kérdések
mantrailingoktatas-129-m

Kell-e előképzettség a kutyának a mantrailing tanfolyam megkezdéséhez? Mennyi idős kutyával lehet elkezdeni a mantrailing tanfolyamot? Okoz-e problémát, hogy más munkát is végzek a kutyámmal?

Gyakran ismételt kérdések

Kell-e előképzettség a kutyának a mantrailing tanfolyam megkezdéséhez?

Az alapozó tanfolyam megkezdéséhez nincs szükség előképzettségre, alapfeltétel azonban az, hogy a kutya ne legyen emberekkel és más kutyákkal szemben agresszív.

Mennyi idős kutyával lehet elkezdeni a mantrailing tanfolyamot?

A kutyák születésüktől kezdve egész életükben tanulnak. Egy kölyköt a megfelelő oltások birtokában már 12 hetesen is lehet közösségben is képezni, ekkor a korához és terhelhetőségéhez mért feladatokat kaphat. A kutyavezető céljaitól függően minél hamarabb érdemes belevágni a képzésbe, hisz ez egy hosszabb, igazán soha véget nem érő, izgalmas folyamat. Természetesen felnőtt és idősebb kutyával is el lehet kezdeni a tanulást.

Okoz-e problémát, hogy más munkát is végzek a kutyámmal?

Nekünk ez nem okoz problémát, amíg a kutya számára egyértelmű, mit várunk tőle a mantrailing során, illetve amíg jól bírja a fizikai és szellemi megterhelést, élvezi, kihívásnak tekinti a személykövetést.

Mennyi idő, mire kiképzem a kutyámat?

Ez nagyban függ a mantrailinggel kapcsolatos célkitűzésünktől (hobbi, sport, mentőkutyázás), valamint elhivatottságunktól, lehetőségeinktől és a kutyánk adottságaitól. Tapasztalatunk az, hogy rendszeres, heti többszöri, oktató által vezetett edzésekkel és rendszeres gyakorlással 2-3 év alatt komoly szintre el lehet jutni. Ne feledjük, a mantrailing során páros munkáról, a kutyavezető és a kutya együttműködéséről, kétirányú kommunikációjáról beszélünk, és a képzés során ezen a területen a kutyavezetőnek kell többet tanulni, hisz kutyánk ösztönösen képes nyomot követni. Persze a fejlődés itt sem lineáris, hullámvölgyekre számítani kell.

Milyen felszerelést javasoltok, lehet-e azzal más kutyás sportot csinálni?

A mantrailing során a kutya hámban, hosszú pórázon dolgozik, az utóbbi két felszerelésre mindenképpen szükség lesz. Míg a hosszú póráz használható sétákon, sőt érdemes vele gyakorolni a pórázkezelést, addig a hám használatát csak mantrailingre javasoljuk. Ez egy komoly bekapcsoló jelzés a kutyának. A hám feladása egyértelművé teszi a feladatot, része a közös vadászatot övező rituálénak. Más tevékenységhez kifejezetten nem javasoljuk a mantrailinges hám használatát.

Hírlevél feliratkozás


.

Mantrailing

 • Az oktatás

  Az oktatás

  A képzésekre a kutya fajtájától, életkorától függetlenül bárki jelentkezhet, a tanfolyamnak nem előfeltétele engedelmes vizsga megléte. A …»
 • Mi a mantrailing?

  Mi a mantrailing?

  A mantrailing számunkra az ember és a kutya ősi szövetségének megélését, a közös vadászat élményének átélését jelenti. …»
 • Képek

  Képek

  Hiszünk abban, hogy a mantrailinget az adott egyed figyelembevételével és a rá illő megfelelő képzési módszer alkalmazásával lehet …»
 • Videók

  Videók

  Az első videóban megmutatjuk, ahogyan növendékkutyánk Alfa, a fekete-cser mosómedvekopó a városi környezetben milyen magabiztosan és tudatosan …»
 • Rólunk

  Rólunk

  A csapat elköteleződött amellett, hogy a tudást magas szinten adja át a mantrailing iránt érdeklődőknek, legyen a …»