Mi a mantrailing?

A mantrailing számunkra az ember és a kutya ősi szövetségének megélését, a közös vadászat élményének átélését jelenti.

Mi a mantrailing?

A mantrailing számunkra az ember és a kutya ősi szövetségének megélését, a közös vadászat élményének átélését jelenti. A mantrailing során azonban nem állatokra vadászunk, hanem emberek nyomát követjük feladattól függően, legyen szó akár bűnözőkről, eltévedt túrázókról, orientációjukat vesztett demens személyekről, és még sorolhatnánk. Kutyáink veleszületett képessége az egyes emberek egyedi szagának beazonosítása, azt sok szag közül képesek kiválasztani, fejben tartani, követni.

Ez a képesség a kutya “vérében van”, és ha jól képezzük, ősi szövetségünkre és a közös élmények által megerősített kapcsolatunkra alapozva mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy megtaláljuk együtt azt, akinek a keresésére kérjük. Mindezt a legváltozatosabb környezetben, rengeteg zavaró körülmény és inger közepette, úgy, hogy ez kihívásokkal teli, megunhatatlan játék és életre szóló közös élmény mind a kutya, mind a kutyavezető számára.

Ebben a videóban megmutatjuk, ahogyan növendékkutyánk Alfa, a fekete-cser mosómedvekopó a városi környezetben milyen magabiztosan és tudatosan követi a szagnyomcsapást. Érdemes megnézni a negatív jelzéseit, melyek jól láthatóak, és letisztultak.

A ma ismert és alkalmazott mantrailing alapjai az elmúlt évtizedekben találtak tudományos magyarázatra. Minden élő ember a teljes testfelületén folyamatosan bocsát ki összetett váladékanyagokat. A modern technika segítségével megállapíthatóvá vált, hogy percenként 30-40 ezer darab mikroszkopikus méretű anyagdarabka kerül az emberről az őt körülvevő levegőbe.

A kutya képes arra, hogy az adott személyre egyedileg jellemző, az őt övező illatfelhőt, illetve az általa hátrahagyott szagnyomot egyértelműen beazonosítsa és lekövesse. Ebben ösztöneire támaszkodik, mi arra törekszünk, hogy tevékenységében minél kevesebb legyen a tanult elem. A kutya képes erre a feladatra erdős-bokros, fűvel borított területen, vagy akár kemény felületű, útburkolattal fedett városi környezetben úgy, hogy munkája közben figyelmen kívül hagyja az egyéb, zavaró szagforrásokat.

Egy rövid videó segítségével megnézheted a személykiválasztás gyakorlatát. Érdemes megfigyelni, hogy a kutya milyen határozottan és önállóan dönt a szagmintához tartozó személy jelzésénél.

Mantrailing

 • Rólunk

  Rólunk

  A csapat elköteleződött amellett, hogy a tudást magas szinten adja át a mantrailing iránt érdeklődőknek, legyen a …»
 • Az oktatás

  Az oktatás

  A képzésekre a kutya fajtájától, életkorától függetlenül bárki jelentkezhet, a tanfolyamnak nem előfeltétele engedelmes vizsga megléte. A …»
 • Gyakran ismételt kérdések

  Gyakran ismételt kérdések

  Kell-e előképzettség a kutyának a mantrailing tanfolyam megkezdéséhez? Mennyi idős kutyával lehet elkezdeni a mantrailing tanfolyamot? Okoz-e …»
 • Képek

  Képek

  Hiszünk abban, hogy a mantrailinget az adott egyed figyelembevételével és a rá illő megfelelő képzési módszer alkalmazásával lehet …»
 • Videók

  Videók

  Az első videóban megmutatjuk, ahogyan növendékkutyánk Alfa, a fekete-cser mosómedvekopó a városi környezetben milyen magabiztosan és tudatosan …»