Az oktatás

A képzésekre a kutya fajtájától, életkorától függetlenül bárki jelentkezhet, a tanfolyamnak nem előfeltétele engedelmes vizsga megléte.

A mantrailing oktatás

Ki jelentkezhet a mantrailing tanfolyamokra?

A képzésekre a kutya fajtájától, életkorától függetlenül bárki jelentkezhet, a tanfolyamnak nem előfeltétele engedelmes vizsga megléte. Alapozó tanfolyamunkra akár már 3 hónapos korú kutyával is van lehetőség jelentkezni, amennyiben a kutya rendelkezik a szükséges oltásokkal. A kölyökkorban elkezdett képzés bámulatos távlatokat nyit a mantrailingben és egyben egy fantasztikus utazás kezdete is mind a kutya, mind a gazda számára. A gyakorlati foglalkozásokon csak egészséges, jól szocializált kutyával lehet részt venni. A tanfolyam megkezdése előtt a kutya oltási könyvét be kell mutatni az oktatónak.

Kiképzési módszerünk:

Az MTC oktatói, – akik szabadidejükben önkéntesként mentőkutyáikkal segítik az eltűnt személyek felkutatását – az amerikai sheriffhelyettes, Kevin J. Kocher által kidolgozott Kocher-módszer (TKM – The Kocher Method) szerint képeznek, amelyet az elmúlt évek folyamán az éles bevetéseken szerzett tapasztalatokkal, illetve a más, külföldi, nemzetközileg is elismert hivatásos és civil kutató-mentő szervezetek kutyavezetőinek tréningezési módszereivel és gyakorlati tapasztalataival egészítettek ki.

Hiszünk abban, hogy a mantrailinget az adott egyed figyelembevételével és a rá illő megfelelő képzési módszer alkalmazásával lehet eredményesen kiképezni. Nagy hangsúlyt fektetünk az elméleti tudásra és az egyed habitusához, karakteréhez illeszkedő gyakorlati képzésre.

.

Mantrailing tanfolyamok

Az elméleti órákat online előadások formájában, míg a gyakorlati foglalkozásokat változatos külső helyszíneken, városi és külterületi környezetben tartjuk, maximum 6 kutyavezető részvételével, csoportos foglalkozások keretében. A tanfolyamokon részt vevők száma limitált, a jelentkezések során a részvételi díj beérkezése esetén biztosított a hely.

.

Alapozó képzés - Bevezetés a mantrailingbe

8 alkalomból álló, elméleti és gyakorlati foglalkozások.

Kinek ajánljuk?

Azon kutya-gazda párosoknak ajánljuk, akik szeretnének megismerkedni a személykövetés, a szimatmunka ezen formájával részletesebben, illetve akik most hallottak először a mantrailingről. Az alapozó képzés elvégzésével a résztvevők tisztában lesznek a mantrailing elméleti és gyakorlati alapjaival.

A képzés menete:

 • Online elméleti előadás: 2×2 óra
 • Gyakorlati foglalkozások: 6×3 óra

.

Edzésprogram

10 alkalomból álló, kizárólag gyakorlati foglalkozásokat magába foglaló képzés.

Kinek ajánljuk?

Elsősorban azon kutya-gazda párosoknak ajánljuk, akik már elvégezték legalább az alapozó képzést, valamint ajánljuk a kurzusokra való felkészüléshez, az ehhez szükséges előképzettség eléréséhez. A gyakorlati tréning teljes mértékben egyénre szabott, a résztvevők képzettségi és tapasztalatai szintjének megfelelően kialakított feladatokkal, amelyek elsődleges célja az egyéni fejlesztés.

A képzés menete:

 • Online elméleti előadás: Nincs
 • Gyakorlati foglalkozások: 10×3 óra
.

Kurzus I., II.:

11 alkalomból álló, elméleti és gyakorlati foglalkozásokat magába foglaló képzés.

Kinek ajánljuk?

Azon kutya-gazda párosoknak ajánljuk, akik már elvégezték legalább az alapozó képzést, továbbá a kurzus előfeltétele a kutya megfelelő előképzettsége (a kurzusra való jelentkezést megelőző három hónapban legalább heti alkalommal aktívan tréningeztek). Erre ajánljuk a 10 alkalmas edzésprogramjainkat.

A képzés koncepciója alapvetően a nyomkidolgozás során felmerülő nehézségek, fizikai akadályok, összefoglaló nevükön az ún. komponensek tréningjén alapul.

A résztvevők többek között olyan szituációkkal ismertethetik meg kutyáikat, mint például a magasban rejtőző személy vagy a sétáló személy azonosítása, a nyom végének jelzése, az autóülésről való szagfelvétel, vagy a vízen áthaladó/vízben haladó nyom követése. Emellett a kurzusainkon lehetőséget biztosítunk különböző szagazonosító gyakorlatok elsajátítására is, valamint ún. időkieséses nyomok (pl.: a nyom lefektetése és annak lekövetése között több óra telik el) kidolgozására is.

A képzés alapját jelentő TKM módszernek megfelelően, „a tapasztalatok szerint az a legeredményesebb tréningmódszer, ha a nehézségeket jelentő dolgokat a követésből elválasztva, külön gyakoroljuk.”

A képzés menete:

 • Online elméleti előadás: 1×2 óra
 • Gyakorlati foglalkozások: 6×3 óra, 2×6 óra (két teljes nap)
.

Tematikus tanfolyamok

1-2 napos intenzív, kizárólag gyakorlati foglalkozásokat magába foglaló tréning.

Kinek ajánljuk?

Elsősorban azon kutya-gazda párosoknak ajánljuk, akik már elvégezték legalább az alapozó képzést. E tematikus foglalkozások egy-egy konkrét, specifikus téma, feladat részletes ismertetésén alapulnak, egy-egy problémás szituációval összefüggésben megoldási javaslatok ajánlására irányulnak.

Tematikus foglalkozásaink keretén belül szeretnénk lehetőséget biztosítani továbbá a (Mantrailing Akadémia Alapítvány vizsgarendszerén alapuló) próbavizsgán való részvételre, illetve vizsgafelkészítő foglalkozások megtartására is.

A képzés menete:

 • Online elméleti előadás: Nincs
 • Gyakorlati foglalkozások: 1 vagy 2 teljes nap

.

Legközelebb induló tanfolyamaink:

Tematikus tanfolyam – A kutya önbizalmának növelése a keresés során.

Időpont: 2024. április 20. (1 alkalmas, egész napos foglalkozás)
Helyszín: Tata

Tréner: Mézes Pál

Részletek »

Tematikus tanfolyam – Alul- és felüljáró…

Időpont: 2024. április 28. (1 alkalmas, egész napos foglalkozás)
Helyszín: Budapest III. kerület. Flórián-tér, és Alagi-major

Tréner: Nagy László Zsigmond

Részletek »

 

 

 

JELENTKEZÉS / INFORMÁCIÓKÉRÉS

  Válaszd ki a tanfolyam nevét*

  Iratkozz fel hírlevelünkre,
  hogy minden új képzésünkről azonnal értesülj!

  .

  Mantrailing

  • Képek

   Képek

   Hiszünk abban, hogy a mantrailinget az adott egyed figyelembevételével és a rá illő megfelelő képzési módszer alkalmazásával lehet …»
  • Mi a mantrailing?

   Mi a mantrailing?

   A mantrailing számunkra az ember és a kutya ősi szövetségének megélését, a közös vadászat élményének átélését jelenti. …»
  • Videók

   Videók

   Az első videóban megmutatjuk, ahogyan növendékkutyánk Alfa, a fekete-cser mosómedvekopó a városi környezetben milyen magabiztosan és tudatosan …»
  • Gyakran ismételt kérdések

   Gyakran ismételt kérdések

   Kell-e előképzettség a kutyának a mantrailing tanfolyam megkezdéséhez? Mennyi idős kutyával lehet elkezdeni a mantrailing tanfolyamot? Okoz-e …»
  • Rólunk

   Rólunk

   A csapat elköteleződött amellett, hogy a tudást magas szinten adja át a mantrailing iránt érdeklődőknek, legyen a …»